Skip to main content

Vanliga frågor & svar

Vad kostar ett par Ortolab fotbäddar?

Mellan 599 och 2500 SEK per par beroende på typ av fotbäddar.

Var kan jag köpa era produkter?

För våra individuellt utprovade fotbäddar, se menyn ”Utprovning” i toppen på sidan. Ortolab AFS kan du beställa i vår shop.

Jag har hälsporre (Plantar Fasciit). Hur kan era fotbäddar hjälpa mig?

Speciellt vid Plantar Fasciit (”smärta under hälens främre del”) är det viktigt med ett stöd av mycket stötdämpande material under hälen och längsgående fotvalvet. Dessutom gör ortopedteknikern en avlastning vid smärtpunkten. Många försöker med en mjuk hälkil, men då blir senskidan (Plantar Fascien) under foten ”hängande” ännu mer i luften utan stöd. Detta ökar belastningen än mer vid senskidans infästning vid hälbenet, där smärtan sitter.

Fungerar Ortolab fotbäddarna till de nya tunnare löparskorna?

Eftersom tunnare skor ger foten mindre skydd mot stötar och också sämre stabilitet, är det desto viktigare med dynamiska fotbäddar. Om du har en optimal stötupptagning och stabilitetshjälp närmast foten, så kan du också tillåta lättare och tunnare skor.

Motverkar Ortolab fotbädden pronation?

Ja, tillsammans med en lämplig sko kan foten ”styras” rätt, så att pronationen håller sig på en normal nivå.

Fungerar fotbäddarna till högklackat?

Nej, till höga klackar och dampumps går det oftast inte.

Kan man flytta fotbäddarna mellan olika skor?

Javisst, fotbädden anpassas till dina fötter och dessa ser lika ut och är lika stora oavsett vilka skor man använder. Därför slipas fotbäddarna in till t.ex. ett par sportskor eller promenadskor och kan därefter flyttas till de flesta av dina olika skor.

Får Ortolab fotbäddarna plats i alla typer av skor?

Allra bäst plats får de i skor där man kan ta ur en befintlig innersula. Men i de flesta skor till promenad (walking), löpning, inomhusidrott går det utmärkt. Även kängor, stövlar och pjäxor går bra. Till fotbollsskor och skridskor måste ortopedteknikern slipa extra tunt och smalt för att få plats. Till vissa smala och tajta ”kostymskor” får fotbäddarna inte plats.

Hur länge håller ett par Ortolab fotbäddar?

Beroende på hur ofta de flyttas mellan olika skor brukar de hålla flera år. HGP-stötdämpningsmaterialet klarar miljoner kompressioner utan att nämnvärt förlora sin kapacitet.

Kan man tvätta fotbäddarna?

Materialet i fotbäddarna består av ”stängda porer” som inte tar upp fukt/svett. Därför minimal lukt. Tvättas som handtvätt med flytande tvättmedel.

Var kommer det extremt stötdämpande materialet HGP som finns i Ortolabs fotbäddar ifrån?

Ortolab importerar HGP direkt och exklusivt från USA. HGP är framforskat av N.A.S.A. och används bl.a. för att ta upp vibrationer i rymdkapslar.

Hur mycket bygger era fotbäddar på höjden i ett par skor? Jag vill veta höjd både på framfot och hälpartiet.

Det är 5 mm, men materialet är så pass mjukt så räkna med ca 4 mm både i framfot och häl.

Jag får domningar i ena foten i tårna vid löpning. Gör inte direkt ont men tårna blir kalla och man tappar känseln. Har ni nån sula som ni tror hjälper?

Ortolabs fotbäddar har en dynamisk pelott under det främre fotvalvet. Denna ger stöd åt de fem mellanfotsbenen (metatarsalerna) och därmed avlastas mellanfotsbenens huvud framme vid tåleden där det också passerar många nerver. Du kanske också har ett nedtrampat främre fotvalv. Våra fotbäddar brukar hjälpa vid ditt problem.

Jag undrar hur mycket det kostar att göra individanpassade sulor?

Våra individuella fotbäddar kostar från ca 1290 kr till 2200 kr.

Vad är det som avgör prisskillnaden mellan Ortolab HGP Individ och Ortolab Individual?

Ortolab HGP Individ är vår ”top of the line”. Är ett riktigt hantverk som produceras med avancerad teknik och unika material. Ortolab Individual är individ anpassad men framställs på ett enklare sätt med inte lika avancerade material, men är billigare.

Undrar om Ortolab AFS är bra när jag har ont i ett knä och i en fot? Behöver något som funkar.

Har du ont i knä och fot, kan det bara bli bättre med våra fotbäddar. Våra fotbäddar har maximal stötdämpning, vilket är bra både för fot och knä.

Har problem med en fd hälseneinflamation och dessutom går jag ”inåt” med fötterna. Kan detta hjälpa mig då?

Gällande fd hälseneinflammation är det alltid bra att få stöd i längsgående valvet, en pelott och en stötdämpande hälkopp. Att dina fötter går inåt är ett anatomiskt problem som fotbäddarna inte kan påverka. Dock kan det inte bli sämre.

Kan man beställa olika tjocklek, behöver en 3 mm tjockare på höger ben.

Om man har benlängdsskillnad kan man med fördel prova ut våra individuella ortopediska fotbäddar Ortolab HGP Individ (ca 2200 kr). Du kan också köpa ett par av vardera AFS Slim och AFS Plus+ (499 kr +499 kr). Det skiljer 3 mm i tjocklek på dessa.

Jag har höga fotvalv, supinerar rejält, övervikt och gillar promenad/vandring. Gärna förslag på passande inlägg.

Vår ”top of the line” Ortolab HGP Individ skulle passa dig bäst. Är ett riktigt hantverk som produceras med avancerad teknik och unika material efter just dina fötter. Fotbädden har en fantastisk stötdämpning och stabilitet som är extra lämplig om man har övervikt. Supinationen kan motverkas genom att höja framfotens utsida vid inslipningen av Ortolab Individ HGP fotbäddarna.

Om du vill testa vår bästa prefabricerade fotbädd för dig,  som du hittar på vår e-shop, är det Ortolab AFS Plus+ Hög som gäller för dig.

FRÅGOR OCH SVAR OM ORTOLAB AFS