Skip to main content

THE STORY OF ORTOLAB

”Bland våra användare finns exempelvis världseliten i fotboll, löpning, friidrott, golf och innebandy. Men Ortolab arbetar även mot flertalet sjukhus och vi finns från Malmö i söder till Luleå i norr. På så vis kan vi hjälpa diabetiker, reumatiker och personer med ortopediska problem till en bättre vardag.”

Vi har arbetat i en högteknologisk miljö med 3D-scanning i 25 år. Bilden till vänster är från 1995. Vi ser Kent Wedman scanna en patient med vår första 3D-scanner. Nu har vi utvecklat en egen designad programvara. Systemet ger sjukhus och andra licenstagare möjlighet att skicka remisser via mobila enheter. 3D-tekniken bidrar till ett jämnare resultat. Men riktigt bra fotbäddar kräver också utomordentlig hantverksskicklighet. Ortolab har en högt kvalificerad personal och det är i mötet mellan deras yrkeskunskap och modern teknik som våra fotbäddar får sin strategiskt placerade avlastningsförmåga. Bilden till höger visar vår nyutvecklade Ipad-scanner.

Ett företag med framåtanda och stadigt fotfäste.

Det började med Löplabbet. En vision om att para ihop varje steg med rätt sko. Ur detta butikskoncept formades sedan Ortolab. Idag är vi stolta tillverkare av ortopedtekniskt avancerade fotbäddar som alltid ligger steget före. 

Ortolab grundades av Jörgen Wiklander för drygt 25 år sedan. Men vår historia började egentligen redan vid mitten av 1980-talet.

Jörgen forskade på ortopeden/idrottsmedicin vid Linköpings Universitetssjukhus. Här kartlade han orsaker till belastningsskador i nedre extremiteten och möjligheten att förebygga dessa.

I slutet av Jörgens forskningsperiod grundade han Löplabbet, den första butikskedjan med individuell utprovning av löparskor med hjälp av löpband, spegellåda och videoteknik. Butikspersonalen var specialiserad. De matchade skomodeller mot varje enskild löpares träningsvanor, skadehistoria, kroppshållning, rörlighet och anatomi. En metod som Jörgen senare vidareutvecklade när han startade Ortolab. Det blev upptakten till våra unika anatomiska fotbäddar.

Idag är vi Sveriges största producent av individuellt anpassade ortopediska fotbäddar. Vi levererar årligen nära 50 000 par till människor med behov av extra fotstöd och förhöjd komfort. Bland våra användare finns exempelvis världseliten i fotboll, löpning, friidrott, golf och innebandy. Men Ortolab arbetar även mot flertalet sjukhus och vi finns från Malmö i söder till Luleå i norr. På så vis kan vi hjälpa diabetiker, reumatiker och personer med ortopediska problem till en bättre vardag.

Vår filosofi är att varje människa ska kunna röra sig bekvämt och slippa belastningsskador. Fotbäddarna har därför en unik komposition. Det inbyggda stötdämpningsmaterialet består av samma material som finns i Nasas rymdkapslar. Konstruktionen ger fotbäddarna extremt goda förutsättningar att lindra stötar, styra rörelser och minimera vibrationer.

Vi fick ett internationellt patentskydd för vår tillverkningsmetod. Den gör att fotvalven får fullständig rörelsefrihet och stöttning. Något som förebygger skador och minskar smärtor, oberoende av aktivitet.

Vår produktion äger rum i det västerbottniska samhället Rundvik utanför Umeå. Vi arbetar i en högteknologisk miljö med 3D-scanning och egendesignad programvara. Systemet ger sjukhus och andra licenstagare möjlighet att skicka remisser via mobila enheter. 3D-tekniken bidrar till ett jämnare resultat. Men riktigt bra fotbäddar kräver också utomordentlig hantverksskicklighet. Ortolab har en högt kvalificerad personal och det är i mötet mellan deras yrkeskunskap och modern teknik som våra fotbäddar får sin  strategiskt placerade avlastningsförmåga.

Vi klassar därför verksamheten som Made in Norrland. Med rötterna i norr vänder vi nu blicken mot världen. Vårt närmaste mål är att etablera oss på marknaden i Norge, Danmark och Finland.

Vi har även en kollektion med prefabricerade fotbäddar i tre olika valvhöjder med förplacerade framfotskuddar (pelotter), som bygger på vårt tidigare patent. Vi kallar detta Arch Flex System. Som vanligt har inläggen optimal stabilitet och stötdämpning och fungerar lika bra oavsett om du motionerar, arbetar eller utför andra vardagssysslor.

Vi vet att varje steg räknas – för oss och för dig.

SÅ ARBETAR VI

MED HÅLLBARHET

Vi har alla ett ansvar att värna om vår planet. Ortolabs syn på hållbarhet bygger på tre grundpelare: design, livslängd och medvetenhet.

Vår filosofi

På Ortolab arbetar vi aktivt för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi tillverkar våra teknologiskt avancerade fotbäddar i slitstarka material, som ger produkterna maximal livslängd. I vår produktion strävar vi hela tiden efter att ligga i framkant när det gäller materialval, resurssnålhet och recycling.

Vår ambition är att skapa extremt stötdämpande fotbäddar som går att använda i så många sammanhang som möjligt och som stärker människors hälsa och välbefinnande i rörelse. 

Våra mål

 Ortolab deltar i kampen för en hållbar utveckling. Vårt fokus ligger på tre av FN:s globala klimatmål från 2015:

  • Vi vill bidra till människors hälsa och välbefinnande.
  • Vi vill hjälpa till att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
  • Vi vill också bidra till minskad klimatpåverkan.

För oss är det nämligen självklart att alla har rätt till ett hälsosamt liv i en hälsosam värld.

Vår hållbarhetstatus

Energikällor. Ortolab använder fossilfri och förnybar el från vattenkraft. För att värma och kyla vår fabrikslokal använder vi bergvärme.

Materialval. Vi strävar alltid efter att välja de bästa materialen ur miljösynpunkt. I nuläget tittar vi på möjligheten att införa alternativ till PU-skum. Det nya materialet kan då vara delvis vara träbaserat. På så vis kan restprodukter efter vårt PU-skum återvinnas till energi.

Källsortering. Vi källsorterar alla sopor som vårt arbete ger upphov till.

Långsiktighet. I vår bransch är det tyvärr omöjligt att vara helt fossilfri just nu. Det beror på att återvinningsbara fotbäddar har väldigt kort livslängd – de håller endast i ett par veckor. Tillverkningen av återvinningsbara fotbäddar skulle därmed kräva oerhört mycket energi och leda till ökade koldioxidutsläpp. Därför satsar Ortolab istället på att ta fram produkter med maximal slitstyrka och livslängd. Vi ser även till att våra fotbäddar går att flytta mellan olika skor och att de kan användas i flera olika sammanhang.

Minimerade avtryck. För att minska vårt klimatavtryck i största möjliga mån, köper vi endast de produkter och det material som vi verkligen behöver.

Materialbesparingar. Vissa av våra fotbäddar innehåller en bas i form av så kallade EVA-plattor. I dagsläget har vi minskat plattornas tjocklek från 14 till 10 millimeter. Tack vare detta sparar vi in en tredjedel av vår basmaterialåtgång. Vi minskar även volymen på våra EVA-transporter, då mer material ryms i en och samma leverans.

https://www.youtube.com/watch?v=18OTu4tqB44

ORTOLABS
FRAMGÅNGS-
FAKTORER

Avancerad teknologi, ortopediskt kunnande, unika material, gediget hantverk. Vårt recept för framgång.

Vår story

Kunskap och forskning

Enkelt och snabbt för kund och licenstagare

Kvalificerat hantverk kombinerat med avancerad teknologi

Unika material

Hög kompetens bland medarbetare

Extremt nöjda kunder och patienter

De är fantastiska. Har haft andra inlägg också som snarare givit problem, men med sulorna från Ortolab har iallafall jag bara haft positiva erfarenheter.

Nöjd Ortolab användare

Minst 15 000 steg varje dag i tre år, jag tackar mina Ortolabsulor för att mina fötter aldrig gett mig några problem under dessa år.

Aktiv kvinna

Inläggen är till stor nytta och glädje för mig. De gör att jag nu som pensionär helt utan besvär kan ta långa och härliga promenader.

Nöjd senior

Jag har alltid levt ett aktivt liv och har tack vare mina fotbäddar kunnat fortsätta med det även efter min whiplash skada. Jag klarar mig helt enkelt inte utan dom.

Kvinna med whiplash skada

Jag använder alltid Ortolab inläggen när jag tränar. Efter två avslitna korsband och artros i knäna är fotbäddarna oerhört viktiga för mig. De gör att jag kan träna utan smärta.

Man med artros i knäna

I mitt yrke går och står jag mycket på hårt golv. Ortolab fotbäddarna är därför ett måste i mina skyddsskor. De är jätte sköna och skonsamma för fot och rygg.

Kvinna som arbetar på hårt golv

För mig med känsliga hälsenor är Ortolab fotbäddarna ett måste.

Kvinna med hälseneproblem

Vilken skillnad! Jag inte bara ser hur rätt det är. Jag känner det i rygg och nacke.

Tacksam kvinna

Är väldigt nöjd med att mitt löparknä inte kändes av alls på 10 km.

Löpare

Jag skaffade sådana efter en stressfraktur för 10 år sedan. Det är rena himmelriket att ha dem. Jag har dem i alla mina skor hela tiden.

Man med stressfraktur

Hälsporren jag drog på mig gav med sig och hålls i schack tack vare mina formgjutna sulor. De gör det möjligt att fortsätta träna utan oro för att drabbas igen.

57 år gammal med hälsporre