THE STORY OF ORTOLAB

”Bland våra användare finns exempelvis världseliten i fotboll, löpning, friidrott, golf och innebandy. Men Ortolab arbetar även mot flertalet sjukhus och vi finns från Malmö i söder till Luleå i norr. På så vis kan vi hjälpa diabetiker, reumatiker och personer med ortopediska problem till en bättre vardag.”

Ett företag med framåtanda och stadigt fotfäste.

Det började med Löplabbet. En vision om att para ihop varje steg med rätt sko. Ur detta butikskoncept formades sedan Ortolab. Idag är vi stolta tillverkare av ortopedtekniskt avancerade fotbäddar som alltid ligger steget före. 

Ortolab grundades av Jörgen Wiklander för drygt 25 år sedan. Men vår historia började egentligen redan vid mitten av 1980-talet.

Jörgen forskade på ortopeden/idrottsmedicin vid Linköpings Universitetssjukhus. Här kartlade han orsaker till belastningsskador i nedre extremiteten och möjligheten att förebygga dessa.

I slutet av Jörgens forskningsperiod grundade han Löplabbet, den första butikskedjan med individuell utprovning av löparskor med hjälp av löpband, spegellåda och videoteknik. Butikspersonalen var specialiserad. De matchade skomodeller mot varje enskild löpares träningsvanor, skadehistoria, kroppshållning, rörlighet och anatomi. En metod som Jörgen senare vidareutvecklade när han startade Ortolab. Det blev upptakten till våra unika anatomiska fotbäddar.

Idag är vi Sveriges största producent av individuellt anpassade ortopediska fotbäddar. Vi levererar årligen nära 50 000 par till människor med behov av extra fotstöd och förhöjd komfort. Bland våra användare finns exempelvis världseliten i fotboll, löpning, friidrott, golf och innebandy. Men Ortolab arbetar även mot flertalet sjukhus och vi finns från Malmö i söder till Luleå i norr. På så vis kan vi hjälpa diabetiker, reumatiker och personer med ortopediska problem till en bättre vardag.

Vår filosofi är att varje människa ska kunna röra sig bekvämt och slippa belastningsskador. Fotbäddarna har därför en unik komposition. Det inbyggda stötdämpningsmaterialet består av samma material som finns i Nasas rymdkapslar. Konstruktionen ger fotbäddarna extremt goda förutsättningar att lindra stötar, styra rörelser och minimera vibrationer.

Vi fick ett internationellt patentskydd för vår tillverkningsmetod. Den gör att fotvalven får fullständig rörelsefrihet och stöttning. Något som förebygger skador och minskar smärtor, oberoende av aktivitet.

Vår produktion äger rum i det västerbottniska samhället Rundvik utanför Umeå. Vi arbetar i en högteknologisk miljö med 3D-scanning och egendesignad programvara. Systemet ger sjukhus och andra licenstagare möjlighet att skicka remisser via mobila enheter. 3D-tekniken bidrar till ett jämnare resultat. Men riktigt bra fotbäddar kräver också utomordentlig hantverksskicklighet. Ortolab har en högt kvalificerad personal och det är i mötet mellan deras yrkeskunskap och modern teknik som våra fotbäddar får sin  strategiskt placerade avlastningsförmåga.

Vi klassar därför verksamheten som Made in Norrland. Med rötterna i norr vänder vi nu blicken mot världen. Vårt närmaste mål är att etablera oss på marknaden i Norge, Danmark och Finland.

I höst släpper vi även en kollektion med prefabricerade fotbäddar i tre olika valvhöjder med förplacerade framfotskuddar (pelotter), som bygger på vårt tidigare patent. Vi kallar detta Arch Flex System. Som vanligt har inläggen optimal stabilitet och stötdämpning och fungerar lika bra oavsett om du motionerar, arbetar eller utför andra vardagssysslor.

Vi vet att varje steg räknas – för oss och för dig.